Rätt från början Teori/praktik – Helgkurs, belöningsbaserad jaktträning 7-8 okt 2023

VAR? Aranäsgården, Åskloster

NÄR?
Helgkursen är lördag till söndag 7-8 oktober 2023

Favorit i repris!

Välkommen på en rolig och rofylld kurs med alla grunder och principer för ”belöningsbaserad retrieverträning”.

Där får du en inblick i metoder vad gäller timing, kriterier och förstärkningar till din apportör. Kursen passar för valp/unghundar och vi håller den inomhus! Vi kommer att varva praktiska övningar och massor av teori för att ge er verktyg och metoder. Glöm inte att ta med anteckningsbok – för du får mycket bra att notera för din fortsatta träning. Du får lära dig hur du tränar din hund att bli stadig/i ro, avlämningar och grepp, position och fotgående – allt för att hamna rätt från början.

Du lär din hund de grundläggande beteendena som ligger i den goda apporteringens alla delar. Vår målsättning är att du ska finna en stil i ditt träningssätt som gör att du känner dig trygg och får kunskap i hur din hund lär sig. Och inte minst, det ska vara roligt – för både dig och din apportör.

Denna apporteringskurs är för dig med valp och unghund, såväl retrievers som spaniels. Men vi har också haft Stabyhound, Bearded Collie och Weimaraner 🙂

Vi har haft den vid några tillfällen nu och den är alltid lika uppskattad, själva älskar vi just denna kursen för att den är så totalt genomgripande i både teori och för att vi ser hur fort hundarna är med på noterna när du blir tydlig och hittar rätt i träningen!

Instruktörer är både Michael och Lena.

KURSKOSTNAD:
Deltagare med hund, 3500 kr inkl moms
Fika och lunch ingår.

BO I STUGA – RABATT GENOM OSS PÅ FIRST CAMP

Behöver du bo med din hund i närheten så kan vi med glädje rekommendera stygbyn på First Camp Kärradal som ligger 10 minuter från kurslokalen. Det bokar du i så fall på https://firstcamp.se/destination/karradal-varberg/
Hör av dig till oss för att få vår aktuella rabattkod för den helgen.

Låter det intressant? Då är du välkommen att kontakta Michael på michael.bager@skrivsand.dk eller Lena på lena@skrivsand.se

Innan kursen sänder vi ett välkomstbrev!

Varmt välkommen!

”Våga träna tidigt” var vårt tema i Essentials Breeder’s Insights. Forskningen underbygger att det fungerar

Igår kväll höll vi ett välbesökt webinar för Essential Foods, där vi fick möjlighet att berätta om vår träningsfilosofi och det att börja träna tidigt. Vi har i flera år hållit kurser under namnet ”Rätt från början” och har sett att det är en fördel för både hunden och föraren att börja träningen tidigt.

Vi upplever bland annat att det gör hundarna mer träningsbara, de får lättare att fokusera och att förarna får ett språk för att tala om träning med andra. Språket är viktigt för att kunna hantera utmaningar och därmed undgå frustrationer, som vi vet kan föra till något vi absolut inte vill att hundarna ska uppleva…

Inför gårdagens webinar letade vi efter forskning, som har undersökt effekten av att börja träna tidigt. Det är så spännande att finna relevant forskning och det kan vara riktigt svårt att finna något som är relevant för just det ämnet vi är intresserade av.

MEN, det finns faktiskt forsknig och de två studier som vi refererade till igår, understödjer de erfarenheter som vi har gjort oss

Den första studien konkluderar att hundar utvecklar mindre problembeteenden, om de går på kurser som omfattar en kombination av vanlig lydnadsträning, problemlösning och socialisering – och att effekten av dessa kurser har störst effekt om de påbörjas innan hunden är sex månader. Man mätte på: bättre anknytning, mindre social rädsla, mindre hundriktad rädsla eller aggression, mindre ägarriktad aggressivitet, mindre utåtriktad rädsla och färre separationsrelaterade problem.

Den andra (mycket omfattande) studien konkluderar att socialisering (hela valpens uppväxt), träning och stöttning (från någon form av mentor) ger bättre beteenderesultat för valpar som ska bli assistanshundar. Effekten av tidig och fortsatt socialisering gav resultat på träningsbarhet, mindre rädsla, anpassningsförmåga, arousal (excitability). Tidig träning gav också resultat på träningsbarhet och hur lätt hundarna blir distraherade. Effekten av att ha stöd från t e x en mentor gav dessutom resultat på hundens arousal.

I den sista studien ser det också ut som att träning och socialisering medieras (hjälps på väg) av hur hundföraren här i benägen att fråga om hjälp. Om hundföraren är bra på det och har god tillgång till att fråga om den rätta hjälpen, så kommer det till uttryck i ökad/bättre träning och socialisering.

Så om du ska ge ett gott råd till någon som är bekymrad över att gå igång med att träna tidigt, så ska du finna sig en mentor, som gör det lätt att fråga om hjälp och vägledning.


De webinar som Essential Foods erbjuder är till deras uppfödarkunder i Ambassadors Club och finns tillgängliga i 7 dagar för de 500 personer som signat upp. Vi tycker det var väldigt roligt att få vara med i detta sammanhang, där de varje månad har en mängd kunniga gäster såsom forskare och specialister på ämnen kopplat till hund. Tack Annika som bjöd in oss!

Socialisera mera!

Vi nämnde och visade också det Socialiseringsschema som vi lämnar med till våra valpköpare. Du som vill ha det kan ladda ner det här. 🙂

”Stopp!” & ”Dummy i min hand!” Tema-tisdagar!

Under våren bryter vi in med två separata 3-timmars tema-kvällar. Vi ses på fina Börs Gård och fullständigt nördar i att få hunden att stanna på din stoppsignal det ena tillfället – och stabila avlämningar vid andra tillfället. Du bokar dig för varje kväll separat.

Tisdag 18 april – Stopp!
Tisdag 3 maj – Dummy i min hand! (ändrat datum)

Varje tema-kurs börjar kl 17.30 och vi håller på till 20:30 inkl fikapaus.

Max 8 deltagare per temakväll, där 4 ekipage åt gången tränas och får individuell feedback då övriga 4 ekipage tränar passivitet med sin hund och samtidigt är med som observatör och du kan se och själv analysera dina kurskamrater.

Temakvällarna passar hundar i alla åldrar då detta är basövningar för din apporteringsträning och kan grundas tidigt. Men det är aldrig för sent att få ordning på. Det kräver bara att det blir gjort.

Vi går igenom ett flertal konkreta övningar som du sedan fortsätter att träna hemma under två veckors tid. I kursen ingår att du kan skicka in en egen mobilfilm till Lena för att få feedback och coaching utifrån, samt en slutlig film efter två veckor med ditt resultat för vidare feedback. Ibland är det skönt att ha ”en hök på axeln” så man verkligen får det där jobbiga gjort. 🙂 Det är detaljerna som gör det, och det är NU du ska se till att få detta på plats.

Innan kursstart är det också välkommet att du mejlar in en film till Lena med hur det ser ut idag när du tränar stoppsignal/din hund får en stoppsignal alt hur dina avlämningar ser ut där hemma. Den mejlar du till lena@skrivsand.se senast 1 vecka innan resp kursstart.

Instruktör Lena Bager

Var? Börs Gård, Veddige

KURSAVGIFT: 900 kr/ekipage inkl moms per temakväll
Ingår möjlighet för dig att göra 3 st filminskick och personlig feedback på Messenger
(max 3 filmer per kurs får du skicka in)

PAKETPRIS Vill du boka plats båda temakvällarna erbjuder vi ett paketpris på 2.300 kr
och då ingår detta:
– 3 st filminskick och personlig feedback på Messenger
– 1 st placeboard (värd 650 kr)
– 1 st 500 grams dummy (värde cirka 100 kr).
Totalt värde 2650 kr.

ANMÄLAN TILL lena@skrivsand.se

INFÖR KURSEN: Skickar vi ett välkomstbrev till dig.

Helgkurs på vackra Bokenäset, Bohuslän, första helgen i september

VAR? Hos Din Hundskola, Bokenäs, Uddevalla

NÄR? helgkurs lör-sön 2-3 september 2023


I september bär det av till vackra Bohuslän igen för att möta härliga retrieverekipage som vill utvecklas med belöningsbaserad jaktträning inför alla kommande utmaningar.

Arrangemanget görs i samarbete med Susanne Staiger på Din Hundskola. 

Denna kurs delas in i flera nivåer beroende på hur anmälningarna ramlar in:

ÖPPENKLASS

Har du och din hund redan klarat av nybörjarklass (WT eller B-prov) och jobbar för att få första priset i öppenklass? Där ställs krav på att klara längre avstånd, klara fler terrängskiften och kanske ska ni jobba sida vid sida med andra ekipage. Dessutom ställs krav på ökad uthållighet och fokus under längre tid.

ÖPPENKLASS/ELIT

Här är gruppen för mer erfarna förare eller hundar som befinner sig i öppenklass eller elitklass och behöver utmaningar och träning för högsta klassen.

NKL

Har ni det basala på plats i träningen (stadga, kontakt och följsamhet) och närmar er att vara redo att prova krafterna i ett working test eller B-prov, så är detta gruppen för dig och din hund. Ni får här möjligheten att stärka er för uppgiften med markeringsarbete, avlämningar och inte minst få en bra känsla och trygghet att ha med er i provsammanhanget.

UNGHUND/GRÖN NYBÖRJARE

Här fokuserar vi att hundarna ska vara lugna och stadiga, fokusera på dig som förare och välja att gå vid sidan, sitta stadigt vid kast eller störningar, bygga upp för avlämningar i hand etc. Om det finns behov av denna grupp/nivå gör vi den till en grupp där du som inte själv ännu har så mycket erfarenhet av jaktträning men vill komma in i apporteringsvärlden.

Gruppindelningen görs utifrån den info ni ger oss när ni anmäler så vi kan anpassa grupperna utifrån era behov och nivåer.


OM MICHAEL:
Har en stor passion för att samspelet mellan hund och förare är i balans. Utbildad Grund- og Markprøvesinstruktør i Dansk Retriever Klub, Utbildad Klickerinstruktör hos Canis, Provledare på både Working Tests och B-prov i Dansk Retriever Klub, mer än 25 års erfarenhet som undervisare, konsulent, coach, chef m m. Uppfödare av aktive Golden Retriever och för själv hund i vinderklasse (elit) och har deltagit i Nordiska Mästerskap för Golden Retriever. Har jaktlicens och deltar gärna på både A-prov och praktisk jakt.
www.houseofbellas.dk

OM LENA:
Har stort engagemang och älskar att se förare växa och få trygghet och glädje i träningen med sin apportör. Examinerad Grund- och Markpröveinstruktör i Dansk Retrieverklub och tidigare instruktör inom Svenska Brukshundsklubben. Provledare på både Working Tests och B-prov i Dansk Retrieverklub. Har haft hund sedan 1996 och började med golden retriever som tränades i lydnad, brukssök och bruksspår. Därefter flatcoated retrievers i elva år och kom genom uppfödaren rakt in i den roliga jaktträningen. För hund på Working tests och B-prov, samt har deltagit på praktiska jakter. Idag uppfödare av jaktgoldens tillsammans med Michael. Brinner för kommunikation och relation, såväl mellan förare och hund som när det gäller marknadsföring och PR.

House of Bella’s kurser baseras helt på belöningsbaserade metoder för att du som förare ska få metoder och verktyg att lära din hund de rätta beteendena och för att ni ska få den stabilitet och den teamkänsla som behövs när man sätts på prov. Och med en bra känsla och en hund med rätt attityd blir det så mycket roligare att vara i den både spännande och ofta nervpåfrestande situationen som de flesta av oss tycker att jaktprov och WT är. Att träna och föra hund ska vara roligt, både på svenska och danska (roligt på danska är ju ”lugnt”). Man ska har roligt i dubbel bemärkelse.

GRUPPINDELNING OCH UPPLÄGG TRÄNING:

Varje nivå delas upp i grupper om max 6 ekipage, som vardera får två pass per ekipage och dag. Ett om förmiddagarna och ett om eftermiddagarna. Totalt får du 4 rejäla pass plus värdefull observation och nyttig vila för din hund när andra gruppen är igång.

INSTRUKTÖRER: Michael och Lena Bager

Låter det som rätt kurs för dig och din hund?
OBS! Anmälan görs
 till michael.bager@skrivsand.dklena@skrivsand.se eller på Meddelande på vår Facebook-sida https://www.facebook.com/hobkennelogkurser
Ange ert namn, adress, epostadress och telefonnummer samt skriv gärna lite om dig själv och din hund så vi kan skapa så jämna grupper som möjligt. Ange kursnamn ”Bokenäs 2023”, tack!


KURSAVGIFT: 3.500 kr. per deltagare inkl. moms.
Observatörer 2.250 kr. inkl. moms

INFÖR KURSEN: Skickar vi ett välkomstbrev till dig.

Vi har fått glädjen att inspirera Essential Foods uppfödarkunder i ett webinar om att ”Våga träna tidigt”

Goda samarbeten är inte bara något vi alla strävar efter mellan oss själva och vår hund. Det är ju trevligt i alla sammanhang. Eller hur? Och nu har vi fått frågan att göra månadens webinar åt Essential Foods, vår foderleverantör. Varje månad bjuder de in alla sina uppfödare i Sverige, Norge och Danmark till en kostnadsfri kväll med en forskare, veterinär, specialist eller annan föreläsare, som berättar om vetenskapliga rön med värde för dem som föder upp hundar.

Torsdagen den 30 mars kl 19 – 20.30 är det vi som fått den äran.

Så här skriver Annica Larsson, agronom för Essential Foods och Breeder’s Insights i nyhetsbrevet som går ut till deras 5.500 prenumeranter inom några dagar.


Vårt nästa webinar lyfter värdet av att din valpköpare vågar börja träna tidigt med sin nya valp. Ibland hör man att valpen ska få vara valp under första året, men genom belöningsbaserad och vetenskapligt grundad träning redan från det att man får hem sin nya familjemedlem, träningskompis eller jaktkamrat kan man skapa en fantastisk relation som gör hundlivet så mycket roligare och lättare i framtiden.

Vem är Michael och Lena Bager?

Michael och Lena Bager, som driver House of Bella’s, är både uppfödare av golden retrievers i mindre skala och håller kurser i jaktapportering runtom i landet. Deras träningsmetoder och filosofi grundar sig helt och hållet i positiv inlärning, vilket i forskningsresultat visat sig vara det mest effektiva – till skillnad från aversiva metoder och korrigeringar. Det stärker relationen, skapar en trygg inlärning, lust att lära och att hundarna blir smartare och ännu mer lättlärda. På deras kurser har det visat sig att valpar i 12-veckorsåldern är minst lika framgångsrika som de äldre hundarna i förmåga att utveckla grundarna för jaktträningen.

De vill med detta webinar inspirera dig som uppfödare, oavsett ras, att uppmuntra och stötta dina valpköpare att ”våga träna tidigt”. Oavsett vad dina olika valpköpare har för avsikt att ägna sig åt med sin hund i framtiden kommer du att få deras bästa tips, med utgångspunkt i deras målsättning att stärka retrieverägares jaktträning.  
Se gärna www.houseofbellas.se


Om du är uppfödare och inte har handlat hos Essential Foods kan du kontakta Annica Larsson på al@essentialfoods.se för att höra mer om deras produkter. Och så kan hon säkert lägga upp dig som kund snabbt och smidigt om du vill det. Så får du också tillgång till deras månatliga Webinar ”Breeder’s Insights”. Du hittar också deras fina hemsida på www.essentialfoods.se.

Och du som inte är uppfödare men som snart dyker upp på kurs hos oss, kommer att få en ”goodie bag” såklart! Goda belöningar är essential!! 🙂

Essential Foods gör riktigt läckra ”Delights” – kanske rätt förstärkare även för din hund? 🙂
Valpkurs för blivande apportörer!

Dags för valpkurs! Här är träningen för dig som vill på jaktprov och working test i framtiden med din labrador, golden, curly, flat, cheasapeake, tollare eller annan fågelhund!

Tisdagar
28 mars, 4, 11, 18 och 25 april samt 2 maj 2023.
1,5 timme per tillfälle.

Var? Börs Gård, Veddige


Valpkurs för blivande apportörer – för dig med ny träningskamrat (spaniel eller retreiver). Du får lära dig grunderna som hjälper er att hamna rätt i er fortsatta träning. Vi fokuserar på kontakt, följsamhet, grepp och ro/stadga. Du får bra verktyg med dig så du kan träna hemma mellan kurstillfällen.

All träning bygger på belöningsbaserade metoder och positiv inlärning.

Anmäl redan idag!

Låter det spännande så skynda dig att anmäla – mejla till michael.bager@skrivsand.dk eller lena@skrivsand.se, eller PM:a till House of Bella’s. Ange vilken eller vilka kurser du är intresserad av, berätta lite om dig och din hund/ar och dina mål.

KURSAVGIFT: 2900 kr/ekipage inkl moms.
Begränsat antal platser.

INFÖR KURSEN: Skickar vi ett välkomstbrev till dig.

Du hittar nu alltid en HJÄRTSTARTARE i bakluckan på vår Mercedes!

Vi skojar ofta om att retrieverträning är en ”materialsport”…. Väl medvetna om att vi köper många olika saker till vår träning och våra kurser, för att vi hoppas det ska hjälpa. Av och till hamnar de på en hylla och blir använt mindre än vi hoppades på. Nu har vi gjort det igen, men denna gång hoppas vi faktiskt att vår nya ”pryl” aldrig kommer till användning.

För några år sedan var Lena på stranden med en god väninna och hjälpte till att återuppliva en man som låg och flöt i badvattnet, efter att ha drabbats av ett hjärtstillestånd medan han njöt livet med en simtur. Han hade turen att någon upptäckte honom och att någon kunde hjälpa till med HLR.

När vi håller kurser, är vi ofta långt från ambulansen eller annan hjälp, därför har vi köpt en hjärtstartare, som vi numera alltid har med i bilen när vi håller kurs eller är på prov och working tests.

Skulle den trots allt behöva komma till användning, spring och hämta den!!! <3

——–

Fra nu af har vi altid en HJERTESTARTER bag i vores Mercedes!

Vi laver ofte sjov med at retrievertræning ikke er en ’materielsport’… Vel vidende at vi køber mange forskellige ting til vores træning og kurser, fordi vi håber de hjælper. Af og til havner de på en hylde og bliver brugt mindre end vi håbede på. Nu har vi gjort det igen, men denne gang håber vi faktisk på at vores nye ’ting’ aldrig kommer i anvendelse.

For nogle år siden var Lena her på stranden med en god veninde og hjalp med at genoplive en mand, der formentlig havde fået et hjertetilfælde, mens han nød livet med en svømmetur. Han var heldig at nogen opdagede ham og at de kunne hjælpe. Når vi holder kurser, er vi ofte langt fra ambulancen eller anden hjælp, derfor har vi købt en hjertestarter, som vi har med i bilen, når vi fremover holder kurser eller er med på prøver.

Hvis ulykken sker, så hent den!

Apporteringskurs vid Kratte Masugn NKL-Elit, 8-9 augusti 2023

VAR? Kratte Masugn, Torsåker, Gävleområdet

NÄR? Tisdag-onsdag 8-9 augusti 2023

I augusti bär det av norrut för oss igen för att möta härliga retrieverekipage som vill utvecklas med belöningsbaserad jaktträning inför alla kommande utmaningar. I år landar vi dels i fina Kratte Masugn (Gävleområdet) och i Ammerån (Jämtland/Härjedalen).

Arrangemanget görs i samarbete med Lisen Karlsson och SSRK Gävleborg som tagit in intresseanmälningar. OBS! Kursen är öppen för anmälan för alla, men de som meddelat Intresseanmälan till Lisen Karlsson har förtur t o m 5 februari.
(För info från Lisen Karlsson, se längst ner på sidan).

Denna kurs delas in i flera nivåer:

ÖPPENKLASS

Har du och din hund redan klarat av nybörjarklass (WT eller B-prov) och jobbar för att få första priset i öppenklass? Där ställs krav på att klara längre avstånd, klara fler terrängskiften och kanske ska ni jobba sida vid sida med andra ekipage. Dessutom ställs krav på ökad uthållighet och fokus under längre tid.

ÖPPENKLASS/ELIT

Här är gruppen för mer erfarna förare eller hundar som befinner sig i öppenklass eller elitklass och behöver utmaningar och träning för högsta klassen.

NKL

Har ni det basala på plats i träningen (stadga, kontakt och följsamhet) och närmar er att vara redo att prova krafterna i ett working test eller B-prov, så är detta gruppen för dig och din hund. Ni får här möjligheten att stärka er för uppgiften med markeringsarbete, avlämningar och inte minst få en bra känsla och trygghet att ha med er i provsammanhanget.

UNGHUND/GRÖN NYBÖRJARE

Här fokuserar vi att hundarna ska vara lugna och stadiga, fokusera på dig som förare och välja att gå vid sidan, sitta stadigt vid kast eller störningar, bygga upp för avlämningar i hand etc. Om det finns behov av denna grupp/nivå gör vi den till en grupp där du som inte själv ännu har så mycket erfarenhet av jaktträning men vill komma in i apporteringsvärlden.

Gruppindelningen görs utifrån den info ni ger oss när ni anmäler så vi kan anpassa grupperna utifrån era behov och nivåer.


OM MICHAEL:
Har en stor passion för att samspelet mellan hund och förare är i balans. Utbildad Grund- og Markprøvesinstruktør i Dansk Retriever Klub, Utbildad Klickerinstruktör hos Canis, Provledare på både Working Tests och B-prov i Dansk Retriever Klub, mer än 25 års erfarenhet som undervisare, konsulent, coach, chef m m. Uppfödare av aktive Golden Retriever och för själv hund i vinderklasse (elit) och har deltagit i Nordiska Mästerskap för Golden Retriever. Har jaktlicens och deltar gärna på både A-prov och praktisk jakt.
www.houseofbellas.dk

OM LENA:
Har stort engagemang och älskar att se förare växa och få trygghet och glädje i träningen med sin apportör. Examinerad Grund- och Markpröveinstruktör i Dansk Retrieverklub och tidigare instruktör inom Svenska Brukshundsklubben. Provledare på både Working Tests och B-prov i Dansk Retrieverklub. Har haft hund sedan 1996 och började med golden retriever som tränades i lydnad, brukssök och bruksspår. Därefter flatcoated retrievers i elva år och kom genom uppfödaren rakt in i den roliga jaktträningen. För hund på Working tests och B-prov, samt har deltagit på praktiska jakter. Idag uppfödare av jaktgoldens tillsammans med Michael. Brinner för kommunikation och relation, såväl mellan förare och hund som när det gäller marknadsföring och PR.

House of Bella’s kurser baseras helt på belöningsbaserade metoder för att du som förare ska få metoder och verktyg att lära din hund de rätta beteendena och för att ni ska få den stabilitet och den teamkänsla som behövs när man sätts på prov. Och med en bra känsla och en hund med rätt attityd blir det så mycket roligare att vara i den både spännande och ofta nervpåfrestande situationen som de flesta av oss tycker att jaktprov och WT är. Att träna och föra hund ska vara roligt, både på svenska och danska (roligt på danska är ju ”lugnt”). Man ska har roligt i dubbel bemärkelse.

GRUPPINDELNING OCH UPPLÄGG TRÄNING:

Varje nivå delas upp i grupper om max 6 ekipage, som vardera får två pass per ekipage och dag. Ett om förmiddagarna och ett om eftermiddagarna. Totalt får du 4 x 1,5 h under kursen plus värdefull observation och nyttig vila för din hund när andra gruppen är igång.

INSTRUKTÖRER: Michael och Lena Bager

Låter det som rätt kurs för dig och din hund?
OBS! Anmälan görs
till michael.bager@skrivsand.dk, lena@skrivsand.se eller på Meddelande på vår Facebook-sida https://www.facebook.com/hobkennelogkurser
Ange ert namn, adress, epostadress och telefonnummer samt skriv gärna lite om dig själv och din hund så vi kan skapa så jämna grupper som möjligt. Ange kursnamn ”Kratte Masugn 2023”, tack!


KURSAVGIFT: 3.400 kr. per deltagare inkl. moms.
Observatörer 2.000 kr. inkl. moms

INFÖR KURSEN: Skickar vi ett välkomstbrev till dig.

Praktiska detaljer om boendet etc kommer längre fram, men boende och allt som behövs finns på fina Kratte Masugn som Lisen Karlsson bokat.

Apporteringskurs i Ammerån NKL-Elit, 12-13 augusti 2023

VAR? Ammeråns Fiskecamp, Jämtland

NÄR? Lördag och söndag 12-13 augusti 2023

I augusti bär det av norrut för oss igen för att möta härliga retrieverekipage som vill utvecklas med belöningsbaserad jaktträning inför alla kommande utmaningar. I år landar vi dels i Ammerån (mellan Östersund och Härnösand) och dels i Gävleområdet.

Arrangemanget görs i samarbete med Ulla Svensson och Pia Lago-Lengquist i Jämtland/Härjedalen som tagit in intresseanmälningar. OBS! Kursen är öppen för anmälan för alla, men de som meddelat Intresseanmälan till Ulla Svensson har förtur t o m 15 februari.
(För info från Ulla Svensson, se längst ner på sidan).

Denna kurs delas in i flera nivåer:

ÖPPENKLASS

Har du och din hund redan klarat av nybörjarklass (WT eller B-prov) och jobbar för att få första priset i öppenklass? Där ställs krav på att klara längre avstånd, klara fler terrängskiften och kanske ska ni jobba sida vid sida med andra ekipage. Dessutom ställs krav på ökad uthållighet och fokus under längre tid.

ÖPPENKLASS/ELIT

Här är gruppen för mer erfarna förare eller hundar som befinner sig i öppenklass eller elitklass och behöver utmaningar och träning för högsta klassen.

NKL

Har ni det basala på plats i träningen (stadga, kontakt och följsamhet) och närmar er att vara redo att prova krafterna i ett working test eller B-prov, så är detta gruppen för dig och din hund. Ni får här möjligheten att stärka er för uppgiften med markeringsarbete, avlämningar och inte minst få en bra känsla och trygghet att ha med er i provsammanhanget.

UNGHUND/GRÖN NYBÖRJARE

Här fokuserar vi att hundarna ska vara lugna och stadiga, fokusera på dig som förare och välja att gå vid sidan, sitta stadigt vid kast eller störningar, bygga upp för avlämningar i hand etc. Om det finns behov av denna grupp/nivå gör vi den till en grupp där du som inte själv ännu har så mycket erfarenhet av jaktträning men vill komma in i apporteringsvärlden.

Gruppindelningen görs utifrån den info ni ger oss när ni anmäler så vi kan anpassa grupperna utifrån era behov och nivåer.


OM MICHAEL:
Har en stor passion för att samspelet mellan hund och förare är i balans. Utbildad Grund- og Markprøvesinstruktør i Dansk Retriever Klub, Utbildad Klickerinstruktör hos Canis, Provledare på både Working Tests och B-prov i Dansk Retriever Klub, mer än 25 års erfarenhet som undervisare, konsulent, coach, chef m m. Uppfödare av aktive Golden Retriever och för själv hund i vinderklasse (elit) och har deltagit i Nordiska Mästerskap för Golden Retriever. Har jaktlicens och deltar gärna på både A-prov och praktisk jakt.
www.houseofbellas.dk

OM LENA:
Har stort engagemang och älskar att se förare växa och få trygghet och glädje i träningen med sin apportör. Examinerad Grund- och Markpröveinstruktör i Dansk Retrieverklub och tidigare instruktör inom Svenska Brukshundsklubben. Provledare på både Working Tests och B-prov i Dansk Retrieverklub. Har haft hund sedan 1996 och började med golden retriever som tränades i lydnad, brukssök och bruksspår. Därefter flatcoated retrievers i elva år och kom genom uppfödaren rakt in i den roliga jaktträningen. För hund på Working tests och B-prov, samt har deltagit på praktiska jakter. Idag uppfödare av jaktgoldens tillsammans med Michael. Brinner för kommunikation och relation, såväl mellan förare och hund som när det gäller marknadsföring och PR.

House of Bella’s kurser baseras helt på belöningsbaserade metoder för att du som förare ska få metoder och verktyg att lära din hund de rätta beteendena och för att ni ska få den stabilitet och den teamkänsla som behövs när man sätts på prov. Och med en bra känsla och en hund med rätt attityd blir det så mycket roligare att vara i den både spännande och ofta nervpåfrestande situationen som de flesta av oss tycker att jaktprov och WT är. Att träna och föra hund ska vara roligt, både på svenska och danska (roligt på danska är ju ”lugnt”). Man ska har roligt i dubbel bemärkelse.

GRUPPINDELNING OCH UPPLÄGG TRÄNING:

Varje nivå delas upp i grupper om max 6 ekipage, som vardera får två pass per ekipage och dag. Ett om förmiddagarna och ett om eftermiddagarna. Totalt får du 4 x 1,5 h under kursen plus värdefull observation och nyttig vila för din hund när andra gruppen är igång.

INSTRUKTÖRER: Michael och Lena Bager

Låter det som rätt kurs för dig och din hund?
OBS! Anmälan görs
till michael.bager@skrivsand.dk, lena@skrivsand.se eller på Meddelande på vår Facebook-sida https://www.facebook.com/hobkennelogkurser
Ange ert namn, adress, epostadress och telefonnummer samt skriv gärna lite om dig själv och din hund så vi kan skapa så jämna grupper som möjligt. Ange kursnamn ”Ammerån 2023”, tack!


KURSAVGIFT: 3.400 kr. per deltagare inkl. moms.
Observatörer 2.000 kr. inkl. moms

INFÖR KURSEN: Skickar vi ett välkomstbrev till dig.

Praktiska detaljer från Ulla Svensson, Jämtland/Härjedalen:

Några av er har varit där tidigare och vet att det finns stugor och ett stort hus med flera sovrum, kök och samlingsrum. Det är ett bra ställe där vi har möjlighet att prata hund på kvällen. Det har även funnits plats för husvagnar och det gissar jag finns kvar. Jag kan ta reda på mer när vi närmar oss våren. Det är ju mina hemtrakter så jag har koll på bra marker i närområdet. Jag kommer att ta kontakt med markägare så jag vet var vi kan vara.

Mat tänker jag återkomma till. Kanske vi kan äta middag tillsammans men var och en ordnar frukost och lunch. Ni som fortfarande känner att ni är intresserade kan skicka ett mail till michael.bager@skrivsand.dk eller lena@skrivsand.se och berätta lite om er och er hund. Jag tror att det kan vara bra att veta om ni är rena nybörjare eller om det är er hund som är nybörjare. Har ni haft retriever tidigare så finns ju lite medskick hos er även om ni har en ung nybörjarhund. Hör gärna av er till mig om det dyker upp frågor som jag kan svara på annars vet Lena och Michael mer. Besök även deras hemsida House of Bella´s där finns det information.”

(Bilden lånad av Anna Wik Persson från förra årets kurs i Umeå. Underbara hundar och underbar natur!)